.

ANCOM continuă campania de informare cu privire la deținerea, punerea în funcțiune și utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcajul CE (Conformitate Europeană). Echipamentele fără marcaj CE, care provin de regulă din afara Uniunii Europene și nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile, iar utilizarea lor poate fi sancționată conform legii. Video aici.

Acțiunile de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM au evidențiat o creștere semnificativă a cazurilor de interferențe cu serviciile de comunicații mobile (telefonie și internet) cauzate de utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcaj CE de către utilizatori persoane fizice. Doar în prima jumătate a acestui an numărul telefoanelor de tip DECT 6.0 care au provocat interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile a crescut cu mai mult de 50% față de numărul total de cazuri raportate anul trecut.

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia și sunt destinate utilizarii în aceste țări.

În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

De ce produc interferențe

Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe care perturbă funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Ce se intampla cand se produc interferente

Atunci cand o statie de baza pentru telefonie si internet mobil este afectata de o asemenea interferenta se produc o serie de efecte in cascada: statia de baza isi restrange zona de acoperire, numarul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil in zona respectiva scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibila, iar apelurile in curs se intrerup.

In cazuri extreme, interferentele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerului de urgenta 112. Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferentele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetatean.

De retinut

Utilizatorii care detin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie sa verifice existenta marcajului CE pe aparat. In cazul in care acesta nu exista, utilizatorii trebuie sa scoata imediat aparatul din functiune (atat terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cat si statia de baza a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectata la o sursa de alimentare de la reteaua electrica).

Telefoanele DECT 6.0 fara marcaj CE pot produce interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii electronice in momentul in care sunt conectate la sursa de energie.  

Si alte tipuri de echipamente radio pot afecta serviciile de telefonie mobila atunci cand nu au marcajul CE: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucarii teleghidate prin radio, drone, console si controllere pentru jocuri video etc. Si unele echipamente non-radio pot cauza interferente in lipsa marcajului CE: corpuri de iluminat, intrerupatoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infrarosu etc.

Sanctiuni aplicabile

In cazul in care cei care detin astfel de echipamente continua sa le foloseasca sunt incalcate prevederile Hotararii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, fapta fiind sanctionata cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 5.000 lei. Mai multe informatii privind echipamentele electronice si electrocasnice neconforme, marcajul CE si obligatiile care le revin producatorilor, distribuitorilor si consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autoritatii.