.

Grupul de lucru pentru dezvoltarea și implementarea sistemului “Ro-Alert” s-a reunit din nou pe 22 septembrie, la sediul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru o serie de întâlniri de lucru. Grupului de lucru i se alătură și specialiști ai producătorilor de echipamente destinate rețelelor de comunicaţii, expertiza lor fiind esențială pentru stabilirea parametrilor tehnici necesari funcționării sistemului de alertare a populației în situații de urgență. Astfel, grupul de lucru este format din reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), ai operatorilor de telefonie mobilă, ai producătorilor de echipamente de rețea și ai autorității de reglementare în comunicații, ANCOM.

În cadrul întâlnirilor, discuțiile au vizat aspecte tehnice și legale specifice care trebuie stabilite, astfel încât cetățenii să fie avertizați în timp util de pericole pe telefonul mobil, automat, fără costuri.

Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia “cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de terminale conectate la o rețea mobilă, aflați într-o anumită zonă de acoperire a unei rețele de telefonie mobilă și care au activată funcționalitatea de primire a acestor mesaje.
 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură şi a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie şi internet, intrați pe www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.