.

Asociaţia Română de Relaţii Publice (ARRP), membră a ICCO, anunță aderarea la principiile din  Declarația de la Helsinki, document lansat cu prilejul Summit-ului global al industriei de PR organizat la începutul lunii în Finlanda, sub egida Organizației Internaționale  a Consultanțelor în Comunicare (ICCO), la care ARRP a devenit membru cu drepturi depline în iunie 2017.
 
Despre Declaratia de la Helsinki
 
În cadrul Summit-ului Global, ICCO a invitat industria de PR din întreaga lume să aibă în vedere pericolele pe care le implică un comportament neetic în exercitarea acestei profesii la nivel global. Adoptarea declaraţiei de la Helsinki are ca scop unificarea industriei mondiale de relaţii publice în baza unui set de 10 principii etice.
 
De asemenea, Declarația de la Helsinki invită specialiştii în comunicare să adopte etica în relaţiile publice în interesul publicului global şi susţine mai mult ca oricând importanţa  reputaţiei de companie și individuale,  atat în interiorul, cât  şi în afara industriei.
 
Totodată, declaraţia trage un semnal de alarmă cu privire la ştirile false (fake news) şi la utilizarea necorespunzătoare a reţelelor sociale în industria comunicării globale. Principiile etice ale profesiei au la bază adevărul, corectitudinea şi respectarea intimităţii. 
 
Despre principiile etice
 
Cele 10 principii etice conținute în Declarația de la Helsinki sunt susţinute de Carta de la Stockholm, adoptată în 2003, care a înlocuit Carta de la Roma, la care ICCO aderase în 1986. Carta de la Stockholm a stabilit un cod de standarde profesionale în scopul definirii industriei relaţiilor publice la nivel global.
 
Toate organizaţiile membre ICCO se angajează, prin adoptarea declaraţiei, să respecte etica şi codul de conduită prevăzut de aceste 10 principii.
 
 
Despre ARRP Romanian și ICCO
 
Este pentru prima oară când România, prin reprezentantul oficial ARRP, participă la Summit-ul Global ICCO. România a devenit membră ICCO cu drepturi depline în iunie 2017, oferind astfel comunicatorilor din această industrie noi oportunități de cooperare şi dezvoltare internațională.
 
Despre ARRP: Fondată în 1995, Asociația Română de Relații Publice a fost creată pentru a face comunitatea comunicatorilor din România mai puternică. Astăzi, asociația reunește atât specialiști redutabili care au pus bazele acestei profesii în țara noastră, agentii de comunicare strategica si PR, sau din domenii conexe, precum și tineri profesioniști aflați la începutul carierei lor.
 
ARRP a devenit membra a Confederatiie Europene de Relatii Publice in 1997 si, respectiv membra a Alianței Globale pentru Relații Publice și Managementul Comunicării, începand din 2001. ARRP este condusă de un Președinte, cinci vicepreședinti, un secretar executiv și un Juriu de Onoare cu rol consultativ, format din specialiști din domeniul privat, din cel instituțional și din cel academic.
 
Anterior aderării la Declarația de la Helsinki, ARRP a aderat la Codul etic de la Atena, lansat de către IPPRA în 1965, și respectiv Codul de la Lisabona, adoptat de Confederația Europeană de Relații Publice (CERP) în 1978. ARRP are propriul cod de practică profesională, instituit în mai 2008, la care au aderat toți membrii asociației.
 
Despre ICCO: Una dintre cele mai mari organizații internaționale de relații publice, The International Communications Consultancy Organisation este reprezentată de asociații naționale din 55 de țări de pe toate continentele, reunind peste 2.500 de agenții.