.

În spațiul public sunt vehiculate o serie de ipoteze și scenarii cu privire la o posibilă unificare a Ministerului Cercetării și Inovării - MCI cu alte ministere, ca parte a unui posibil proces de reorganizare a structurilor guvernamentale, precizează Dr. ing. Cătălin Nae (foto), Președinte CA – Director General al INCAS București.

INCAS – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” este unul din principalii actori în ecosistemul de cercetare-dezvoltare actual la nivel UE, cu o serie de realizări remarcabile în domeniul aeronautică și spațiu și cu o poziție recunoscută la nivel internațional, fiind contributor de bază în principalele documente de politica științei și strategii de dezvoltare. “Avem experiența tranziției și a tuturor evoluțiilor din domeniul cercetării din România din ultimii 65 de ani. Din această perspectivă susținem ferm independența sectorului cercetare și dorim o abordare rațională cu privire la implicațiile și beneficiile pentru societate pe care domeniul cercetare-dezvoltare le induce”, precizează Cătălin Nae.

Cercetarea în România reprezintă un domeniu foarte sensibil, cu mecanisme proprii specifice, necesitând o administrare distinctă și legislație cu particularități ce o diferențiază clar de alte sectoare de activitate administrate la nivel guvernamental.

"Suntem în prezent într-o puternică și susținută ofensiva de a demonstra performanța în acest domeniu la nivel UE și internațional, în principal în sectoare de top precum aviația, spațiu și securitate, inclusiv impactul cercetării prin prisma dezvoltărilor tehnologice cu utilizare duală civilă și militară. Actualul cadru de organizare cu MCI ca structură de sine-stătătoare și ordonator principal de credite este piatra de temelie pentru un sistem care începe să demonstreze performanța pe plan internațional", precizează Directorul General al INCAS București.

Activitatea de cercetare-dezvoltare are un caracter specific și un rol cu totul deosebit la nivelul întregii vieți economice peste tot în lume. Cercetarea reprezintă sectorul de activitate economică capabil să facă diferența între țările și regiunile competitoare la nivel global, asigurând elemente de interes strategic pe termen mediu și lung pentru dezvoltare și competitivitate.

"Este nevoie de timp pentru ca acest sistem să producă rezultate vizibile pe măsura eforturilor investiționale. Totodată, sectorul este foarte sensibil la mediul economic pe ansamblu și la cadrul politic și organizatoric la nivel național și internațional. Din aceste motive susținem cu tărie independența sectorului în forma actuală și dorim o abordare rațională cu privire la viitorul cercetării în România", precizează Cătălin Nae.