.

Panasonic a lansat noua cameră DSLM de top, LUMIX G9, care oferă o mobilitate uimitoare și un răspuns ultra-rapid. Având la bază tehnologia de înaltă performanță a camerei Lumix GH5, LUMIX G9 atinge cea mai înaltă calitate a imaginii de până acum, prin îmbunătățirea rezoluției, a gradațiilor și a reproducerii culorilor datorită senzorului său digital Live MOS fără filtru trece-jos. Este adăugat, de asemenea, un nou mod High Resolution care oferă imagini cu o rezoluție uimitoare echivalentă cu 80 de megapixeli, în format JPEG /RAW. Procesorul Venus Engine generează imagini precise, dar naturale, prin Multipixel Luminance Generation (generare luminanță multipixel) și Intelligent Detail Processing (procesare inteligentă a detaliilor). 
 
Stabilizatorul de imagine al LUMIX G9 este îmbunătățit radical, făcând posibilă utilizarea unui timp de expunere mai mare, de 6,5. Acest lucru este obținut printr-o calculare mult mai precisă a vibrațiilor în diverse situații de înregistrare, utilizând informații privind viteza unghiulară și vectorul de mișcare obținute nu doar de la girosenzor, ci și de la senzorii de imagine și de accelerație.
 
 
Prin combinarea B.I.S. (stabilizator de imagine în corpul camerei pe 5 axe) și a O.I.S. (stabilizator optic de imagine pe 2 axe), 5-axis Dual I.S. (stabilizator de imagine dual pe 5 axe ) 2  din LUMIX G9, se compensează mișcările ample care anterior nu erau controlabile. Maximizarea, atât a O.I.S, cât și a B.I.S., este extrem de benefică și în fotografierea în situații nefavorabile, precum noaptea sau fără trepied. 
 
 
Stabilizatorul Dual I.S. pe 5 axe 2 funcționează atât în timpul captării imaginilor foto, cât și al celor video, inclusiv a clipurilor 4K. 
 
Focalizarea automată de înaltă precizie și mare viteză împreună cu tehnologia DFD duc la obținerea celei mai rapide focalizări automate din lume, de 0,04 sec, cea mai rapidă din acest domeniu . Iar datorită performanței ridicate de urmărire a subiectului, LUMIX G9 nu va pierde niciodată subiectul țintă.
 
 
LUMIX G9 are, de asemenea, cea mai mare viteză din această clasă, de 20 fps (AFC) / 60 fps (AFS) la rezoluție completă de 20,3-megapixeli pentru a capta acele momente de neratat. Cu funcția 6K/4K PHOTO, utilizatorii pot alege cel mai adecvat mod de înregistrare în rafală, în funcție de situație. 
 
LUMIX G9 are cel mai mare  LVF (vizor Live View) din această clasă, cu un raport de grosisment extraordinar de înalt, de aproximativ 1,66x/0,83x (echivalentul unei camere pe film de 35 mm). Cursivitatea este maximă chiar și în cazul înregistrării în rafală de mare viteză . Sunt integrate, de asemenea, un mod nocturn și funcția AF Point Scope.
 
 
Adoptarea tehnologiei OLED pentru vizorul LVF asigură o afișare fluentă la 120 fps şi un timp de răspuns de mare viteză, cu decalaj minim, de sub 0,005 secunde, precum și un contrast ridicat, de 10.000:1, pentru o vizibilitate excepțională.
 
Pentru a rezista în cele mai dificile condiții, LUMIX G9 beneficiază de un șasiu fabricat în totalitate din aliaj de magneziu turnat sub presiune, fiind rezistentă la praf, stropi  și la temperaturi de îngheț de până la -10 grade Celsius. În partea din spate a camerei se găsește un monitor prevăzut cu un LCD de 3,0-inch pivotant și raport de 3:2, cu o rezoluție de 1.040K-puncte. G9 este prevăzută cu un locaș dublu pentru card de memorie SD, compatibil cu UHS-II de înaltă viteză și capacitate ridicată. 
 
 
LUMIX G9 integrează conectivitate Bluetooth și Wi-Fi pentru a oferi o experienţă de înregistrare mai flexibilă și partajare instantanee a imaginilor datorită operării uşoare. Compatibilitatea cu Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) permite conectarea cu un smartphone sau o tabletă, cu un consum minim de energie. Pentru Wi-Fi, se poate selecta o bandă de 5 GHz (IEEE802.11ac) pe lângă banda convențională de 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n) pentru o conexiune mult mai securizată și stabilă.
 
 
1. Cea mai înaltă calitate a imaginii din istoria camerelor LUMIX
 
Evoluând și mai mult de la tehnologia de bază a modelului LUMIX GH5, LUMIX G9 atinge cea mai ridicată calitate a imaginii din istoria camerelor DSLM LUMIX G. Senzorul Digital Live MOS de 20,3 megapixeli fără filtru trece-jos determină performanța maximă a obiectivului, iar procesorul Engine Venus generează imagini de înaltă precizie, dar naturale, prin noile funcții Multipixel Luminance Generation și Intelligent Detail Processing. O setare de gradație optimă, în funcție de caracteristicile senzorului, oferă un domeniu dinamic ridicat pentru gradații mai fluente. În plus, un strat antireflex pe senzor minimizează efectul fantomă și reflexiile parazite chiar și în cazul luminii de fundal. Controlul tridimensional optimizat al culorii nu detectează doar nuanțele și saturația, ci și luminozitatea și aplică un control optim, în funcție de valoarea fiecărui factor. 
 
În acest fel, se obține o reproducere bogată a culorilor, de la părțile întunecate la părțile luminoase ale imaginii, îmbunătățindu-se în special aspectul culorii cerului și al pielii umane. Un algoritm multi-proces de înaltă precizie de reducere a zgomotului, optimizat, asigură o precizie ridicată de identificare a zgomotului și păstrează detaliile chiar și după procesul de reducere a acestuia, rezultând texturi naturale și detalii precise, în special în cazul înregistrării imaginilor cu sensibilitate medie-ridicată.  
 
Noul mod de înaltă rezoluție produce o imagine cu o rezoluție echivalentă cu 80 de megapixeli (10368 x 7776) sintetizând 8 imagini consecutive prin comutarea senzorului. Camera va produce nu doar imagini JPEG, ci și imagini RAW, fără necesitatea procesării software. 
 
2. Stabilizare avansată în corp și stabilizare duală a imaginii 
 
Pentru a obține o înregistrare stabilă chiar și la un timp de expunere mare, stabilizatorul de imagine din corp al camerei LUMIX G9 este și mai avansat. Panasonic a adoptat un algoritm dezvoltat recent care calculează precis informațiile privind vibrațiile prin calcularea vitezei unghiulare și vectorului de mișcare primite nu doar de la  girosenzor, ci și de la senzorii de imagine accelerometru. Acest lucru permite o detectare și compensare mult mai precise ale vibrațiilor, fiind posibilă utilizarea unor timpi de expunere mai mari, de până la 6,5. 
 
În particular, mișcarea cu o frecvență joasă caracteristică este suprimată mult mai eficient pentru a utiliza un timp de expunere mai mare . Simulând condiții de utilizare reală, acest avans poate fi resimțit în utilizarea propriu-zisă. Datorită mobilității ridicate obținute prin designul ușor și compact și a puternicii stabilizări a imaginii din corpul aparatului, camera LUMIX G9 face posibile unele înregistrări care anterior erau de neconceput, precum înregistrarea cu teleobiectivul de 800 mm (echivalent cameră cu film de 35 mm) fără trepied.
 
Prin combinarea stabilizatorului de imagine pe 5 axe din corpul camerei  și a stabilizării imaginii pe 2 axe din obiectiv,stabilizatorul de imagine dual pe 5 axe v. 2  din camera LUMIX G9 compensează mișcările largi care anterior nu erau controlabile. Maximizarea atât a performanțelor stabilizatorului de imagine din obiectiv, cât și a stabilizatorului din corpul camerei este extrem de folositoare în înregistrările cu teleobiectivul și în situații nefavorabile, precum noaptea sau la înregistrarea fără trepied cu un timp de expunere mai mare, de până la 6,5 . 
 
Stabilizatorul Dual I.S. pe 5 axe v. 2 funcționează atât în timpul înregistrării imaginilor foto, cât și a celor video, inclusiv a videoclipurilor 4K. 
 
3. Focalizare automată de mare viteză, înaltă precizie și performanță de urmărire extraordinară
 
Tehnologia DFD (Depth From Defocus)  calculează distanța față de subiect prin evaluarea a 2 imagini cu niveluri de claritate diferite, analizând practic instantaneu datele privind caracteristicile optice ale obiectivului. Combinația Panasonic dintre Contrast AF (focalizare automată prin contrast) și tehnologia DFD a avansat și mai mult în camera Panasonic LUMIX G9 împreună cu viteza de acționare a senzorului în timpul focalizării automate la înregistrarea fotografiilor, atingându-se 480 fps.
 
Drept urmare, LUMIX G9 obține cea mai rapidă focalizare automată din lume , de aproximativ 0,04 sec  și realizează fotografii în rafală de mare viteză, de 60 (AFS)/20 (AFC) fps, utilizând un declanșator electronic, la rezoluție completă. 
 
Datorită performanței extrem de ridicate a procesorului Venus Engine, LUMIX G9 integrează tehnologia Deep Learning care detectează corpul uman pe lângă detectarea convențională a feței și ochilor.
 
Pentru o focalizare mult mai precisă, la camera Panasonic LUMIX G9 zonele de focalizare au crescut de la 49 la 225, pe lângă funcțiile convenționale Face/Eye Recognition (recunoaștere față/ochi), Tracking AF (urmărire cu focalizare automată), 1-area AF (focalizare automată pe 1 zonă) și Pinpoint AF (focalizare automată pe un punct). Utilizatorii pot alege un grup de 225 de zone de focalizare și muta sau modifica dimensiunea acestuia în modul dorit, în funcție de compoziție. 
 
Toate operațiile de focalizare sunt controlate ușor cu joystick-ul cu design nou pe care îl puteți acționa cu degetul mare fără a vă lua ochii de la subiect chiar și atunci când folosiți un vizor LFV și fără a vă lua degetul de pe butonul declanșator. LUMIX G9 dispune de setări personalizate de AF cu care utilizatorii pot alege sensibilitatea de focalizare automată), AF Area Switching Sensitivity (sensibilitatea la comutarea zonei de focalizare automată) și Moving Object Prediction Level (nivelul de predicție a  unui obiect în mișcare). Patru modele de parametri presetați sunt, de asemenea, disponibile pentru situații frecvente.
 
4. Mobilitate ridicată pentru înregistrare adaptabilă la orice condiții de exterior 
 
Camera LUMIX G9 are performanțe extraordinare, atingând cea mai ridicată viteză din această clasă  , de 20 fps (AFC) / 60 fps (AFS) la rezoluție completă de 20,3 megapixeli. Profitând de vizorul LVF (Live View Finderîn mod continuu , este cea mai bună cameră mirrorless pentru captarea subiecților în mișcare, focalizați clar. Datorită performanței ridicate de urmărire a subiectului, LUMIX G9 nu va pierde niciodată subiectul țintă.
 
Pentru o înregistrare în rafală mult mai cursivă, 6K PHOTO (FOTO 6K)   face posibilă capturarea momentelor unice la o frecvență de cadre de 30 fps, fotograful putând extrage mai apoi cadrul dorit  din fișierul rafală 6K (cu aspect 4:3 sau 3:2) pentru a-l salva ca sub forma unei fotografii de înaltă rezoluție, de aproximativ 18 megapixeli. 
 
De asemenea, funcția 4K PHOTO a fost îmbunătățită, permițând o captură de înaltă viteză, cu o frecvență de cadre de 60 fps și cu o rezoluție echivalentă de aproximativ 8 megapixeli. În modul 6K PHOTO /4K PHOTO, puteţi alege din trei moduri exclusive în funcție de situație; 6K Burst / 4K Burst (rafală 6K/4K), 6K Burst Start/Stop (Rafală 6K start/stop), 4K Burst (Start/Stop) (Rafală 4K start/stop) şi 6K Pre-burst/4K Pre-burst (pre-rafală 6K/4K). Utilizatorii pot alege cel mai adecvat mod de înregistrare în rafală, pe lângă modul clasic de înregistrare în rafală la rezoluție completă, în funcție de situație.
 
Noul senzor MOS de înaltă sensibilitate suprimă efectul de „obturator oscilant”. În plus, procesorul Venus Engine face posibilă aplicarea unei optimizări post-înregistrare pentru a corecta distorsiunile din fotografii și pentru a reduce zgomotul la redarea sau decuparea imaginilor din fișierul rafală 6K/4K, prin compensarea informațiilor de semnal între cadre consecutive. Drept urmare, calitatea unei fotografii 6K/4K realizată cu timp de expunere scurt și cu sensibilitate ridicată sau a imaginilor înregistrate cu panoramare este îmbunătățită semnificativ. 
 
5. LVF (vizor Live View) inovator, cu un raport de grosisment ridicat și performanțe excelente
 
Vizorul Live View este factorul cheie în atingerea răspunsului extrem de rapid al camerei. LUMIX G9 are cel mai mare LVF din această clasă, cu un raport de grosisment extraordinar de înalt, de aproximativ 1,66x/0,83x (echivalentul unei camere pe film de 35 mm). Raportul de grosisment poate fi comutat între 0,7x, 0,77x și 0,83x în funcție de situația de înregistrare. Afișajul OLED (LED organic), de mare viteză și înaltă precizie, oferă o rezoluție înaltă de 3.680K puncte și un câmp vizual de 100%. 
 
Adoptarea tehnologiei OLED pentru vizorul LVF oferă o afișare fluentă la 120 fps şi un timp de răspuns de mare viteză, cu decalaj minim, de sub 0,005 secunde, precum și un contrast ridicat, de 10.000:1, pentru o calitate excepțională. Cursivitatea va fi maximă chiar și la înregistrarea în rafală de mare viteză, pentru a nu pierde subiectul din privire. Datorită punctului de perspectivă de aproximativ 21 mm, camera asigură o vizibilitate foarte bună și confort ridicat pentru utilizatorii care poartă ochelari. 
 
LUMIX G9 încorporează și un mod nocturn, care furnizează un iluminat de fundal moderat. Permite utilizatorului să urmărească subiectul în mod confortabil chiar și după vizualizarea monitorului în condiții de întuneric pentru o perioadă lungă de timp. Funcția AF Point Scope este, de asemenea, o noutate pentru modelul LUMIX G9. Aceasta mărește subiectele aflate la distanță pentru a le putea  focaliza clar. 
 
6. Design optim pentru operare și control intuitive
 
Camera LUMIX G9 include cel mai mare LCD de control de stare din această clasă, permițând utilizatorilor să verifice setările dintr-o privire.
 
Butonul funcțional (Fn) face posibilă modificarea rapidă a setărilor, prin alocarea celor utilizate frecvent. LUMIX G9 vine, de asemenea, cu un joystick amplasat în poziție optimă pentru a obține un control intuitiv al zonei de focalizare, fără a vă lua ochii de la vizor, împreună cu un buton de focalizare și un buton de mod AF. Selectoarele de pe elementul de prindere și butoanele Fn sunt, de asemenea, localizate în cea mai bună poziție pentru a fi operate intuitiv. 
 
7. Mobilitate ridicată și un design rezistent la cele mai dificile condiții
 
Pentru a rezista în cele mai dificile condiții, structura principală este compusă dintr-un șasiu fabricat în totalitate din aliaj de magneziu turnat sub presiune. Datorită construcției ferme și etanșării fiecărei îmbinări, a fiecărui selector și a fiecărui buton LUMIX G9 nu rezistă doar la praf și stropi , ci și la temperaturi de îngheț de până la -10 grade Celsius.
 
LUMIX G9 este prevăzută cu un spațiu dublu pentru card de memorie SD, compatibil cu UHS-II de înaltă viteză și capacitate ridicată. Utilizatorii pot alege cu ușurință metoda de înregistrare, dintre Relay Rec (înregistrare în releu), Backup Rec (înregistrare de rezervă) sau Allocation Rec (înregistrare cu alocare). 
 
În cazul Relay Rec (înregistrare în releu), datele vor fi scrise pe cardul de memorie SD din cel de-al doilea locaș, atunci când cardul de memorie SD din primul este plin. Conținutul va fi scris pe cardurile de memorie SD din ambele locașuri simultan în cazul  Backup Rec (înregistrare de rezervă). 
 
În Allocation Rec (înregistrare cu alocare), datele sunt alocate automat la cardul de memorie SD din locașul desemnat în funcție de tipul conținutului – RAW, JPEG, 6K PHOTO / 4K PHOTO sau date video 4K. De exemplu, utilizatorii pot stoca doar fotografii pe cardul de memorie SD din locașul 1 și doar imagini video pe cel de-al doilea. În plus, ambele locașuri sunt prevăzute cu indicatoare luminoase de acces, astfel încât utilizatorii vor știi care card de memorie SD este scris și care poate fi schimbat, dintr-o singură privire.
 
Camera LUMIX G9 permite nu doar încărcarea pentru alimentare, ci și alimentarea prin USB, ceea ce îmbunătățește înregistrarea pentru perioade lungi.
 
8. Alte funcţii
 
Ecran pivotant de 3,0", 1040k puncte
 
Datorită sistemului de control tactil de tip static, ecranul posterior pivotant, de 3,0 inci, cu o rezoluție înaltă de 1.040K puncte, obține un câmp vizual de aproximativ 100%. Utilizează o structură de pixeli RGB (Roșu / Verde / Albastru) și alb pentru o vizibilitate și mai ridicată în cazul scenelor însorite din exterior. Se înclină în sus și în jos la aproximativ 270 de grade, ceea ce ușurează mult înregistrarea în unghi ascuțit sau larg. Modul nocturn poate fi, de asemenea, aplicat la afișarea pe monitor.
 
Bluetooth 4.2 și Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac) / 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n) 
 
Camera LUMIX G9 integrează conectivitatea Wi-Fi® pentru a oferi o experiență de înregistrare mai flexibilă și partajare instantanee a imaginilor datorită operării ușoare. După conectarea camerei la un smartphone sau o tabletă pe care s-a instalat software-ul de Panasonic dedicat, Image App pentru iOS/Android, utilizatorii pot înregistra, răsfoi și partaja imaginile de la distanță. Compatibilitatea cu Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth de joasă energie) permite conectarea constantă cu un smartphone/tabletă, cu un consum minim de energie. Acest lucru permite activarea camerei prin simpla utilizare a unui smartphone/tabletă sau adăugarea automată a etichetelor GPS la fotografii. În plus, setările camerei LUMIX G9 pot fi copiate și transmise wireless la alte camere G9, atunci când se utilizează mai multe camere G9.
 
Pentru Wi-Fi, 5GHz (IEEE802.11ac) reprezintă o extindere eficientă a benzii convențională de 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n). În acest fel, este asigurată o conexiune securizată și stabilă nu doar cu un smartphone/tabletă ci și cu alte dispozitive din apropiere, pentru un control de la distanță optim. Viteza de transmisie a datelor foto/video a crescut, de asemenea, prin utilizarea benzii de 5 GHz . 
 
9. Accesorii opționale concepute special pentru LUMIX G9
 
Grip cu acumulator DMW-BGG9
 
Camera LUMIX G9 este compatibilă cu noul grip cu acumulatorul - DMW-BGG9. Utilizând două acumulatoare, unul în cameră și celălalt în grip, DMW-BGG9 prelungește durata de viață a acumulatorului pentru efectuarea unor înregistrări mai îndelungate. De asemenea, acest sistem face ca priza să fie mai confortabilă chiar și în cazul fotografiei cu aspect portret. În plus, oferă o operare intuitivă cu ajutorul unui joystick. Proiectat special pentru camera LUMIX G9, DMW-BGG9 se potrivește perfect camerei, având un design solid, rezistent la stropi, praf și îngheț.
 
Adaptor ocular DMW-EC4
 
Datorită adaptorului ocular DMW-EC4, privirea prin vizorului LVF de înaltă performanță al modelului LUMIX G9 este și mai confortabilă.
 
Încărcător de acumulator DMW-BTC13
 
Încărcătorul de DMW-BTC13 permite încărcarea rapidă a acumulatorului DMW-BLF19 de la o priză de curent alternativ, utilizând adaptorul de curent alternativ furnizat. 
 
Curea pentru umăr DMW-SSTG9
 
Cureaua pentru umăr DMW-SSTG9 este ajustabilă în lungime. Camera poate fi detașată sau atașată rapid pentru a fi pregătită pentru următoarea oportunitate de fotografiere în diverse situații de înregistrare.
 
G9 este disponibil în următoarele modele:
DC-G9 – doar corpul camerei
DC-G9M – kit cu obiectivul H-FS12060E (12-60mm, f/3,5-5,6
DC-G9L – kit cu obietivul Leica H-ES12060E (12-60mm, f/2,8-4,0
 
 
 
Un nou teleobiectiv  compact și ușor cu POWER O.I.S
 
Panasonic prezintă un nou teleobiectiv cu focala fixă, LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. (echivalentul unei camere pe film de 35 mm: 400 mm). LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. este primul teleobiectiv cu focala fixă de diametru mare, denumit LEICA DG. Oferă cele mai clare imagini din istoria camerelor DSLM LUMIX G de până acum. Fiind extrem de mobil și având un design compact și ușor, permite, de asemenea, înregistrare  fără trepied. 
 
 
Cu focala sa de 400 mm și performanțele uimitoare, LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. este potrivit în special pentru fotografierea animalelor sălbatice și a jocurilor sportive. Este livrat cu un convertor 1.4x (DMW-TC14) pentru a extinde distanța de focalizare la 560 mm (echivalent cameră pe film de 35 mm) pentru fotografii și mai de detaliate .
 
Deschiderea mare de F2.8 vă permite să captați subiecte în mișcare rapidă, în timp ce POWER O.I.S. (stabilizator optic de imagine) compensează eficient mișcările involuntare ale mâinii, ușurând fotografierea fără trepied sau în condiții de lumină slabă. Obiectivul este compatibil cu sistemul Dual I.S.  și Dual I.S. 2  atunci când este montat pe camere DSLM Panasonic LUMIX G, pentru o suprimare foarte eficientă a tremurului mâinii. 
 
 
Respectând standarde de calitate extrem de ridicate ale LEICA, obiectivul este alcătuit din 15 elemente în 13 grupuri, inclusiv două lentile UED (dispersie ultra-extra-joasă). Utilizarea lentilelor UED și a celei mai avansate tehnologii optice a Panasonic permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, cu contrast ridicat pe toată suprafața, fiiind suprimate, în același timp, distorsiunile și aberațiile cromatice.
 
Încorporând un sistem cu motor liniar triplu și o funcționare a senzorului la max. 240 fps, noul LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. are un sistem de focalizare automată de mare viteză și înaltă precizie, atât pentru înregistrare foto, cât și pentru înregistrare video. Această performanță uluitoare a focalizării automate este excelentă pentru înregistrarea imaginilor video 4K, unde focalizarea foarte precisă este esențială. În plus, sistemul de acționare în micro-pași din secțiunea de control a diafragmei ajută camera să se adapteze cu ușurință la schimbări de luminozitate atunci când efectuați panoramarea.
 
Obiectivul este rezistent la stropi/praf  și chiar la îngheț, la o temperatură de până la -10 C, fiind potrivit utilizării profesionale în condiții dure. Într-o culoare negru metalic superbă, se potrivește perfect camerelor DSLM LUMIX G.
 
LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. poate fi, de asemenea, utilizat cu un teleconvertor 2.0x DMW-TC20 (accesoriu opțional), care extinde distanța de focalizare și mai mult, la 800 mm (echivalent cameră pe film de 35 mm) pentru a capta obiecte aflate la distanță mult mai mare.