.

Noi cripto-monede și alte instrumente de combatere a erodării libertăților financiare au fost discutate la un congres al hackerilor deschis pe 6 octombrie la Praga, au anunțat organizatorii, precizează AFP, citată de Agerpres. "Tehnologia va permite utilizatorilor să se elibereze de dependența economică față de stat, să dobândească libertatea financiară și personală", a declarat Martin Sip, unul dintre organizatori, într-un comunicat. Potrivit organizatorilor congresului cripto-monedele anonime Monero sau Zcash, cripto-piețele și birourile de schimb descentralizate pot stimula libertățile financiare. În opinia lui Amir Taaki, un hacker britanico-iranian și expert în bitcoin, lumea occidentală se va confrunta cu o criză socială provocată de sistemul său economic actual.
 
"Astăzi, cea mai mare parte a muncii pe care o fac oamenii în timpul vieții lor nu are absolut niciun sens, niciun scop", a declarat Taaki, care a creat britcoin-ul, o cripto-monedă britanică.
 
Acest "sistem mecanicist ce folosește ființele umane ca obiecte este (...) un sistem de aservire financiară", a estimat el, acuzând acest sistem de exercitare a "unei forme cu adevărat sinistre de control social".
 
 
"Obiectivul nostru este de a contesta acest sistem ierarhic și statul pentru a da oamenilor un sentiment de autonomie și de viață liberă", a adăugat Taaki.
 
"Trebuie să găsim noi forme de organizare economică (...). Astăzi, bitcoinul este cel mai important instrument care poate sfida puterea băncilor centrale", a insistat el.
 
Purtând o șapcă, cu fața ascunsă de o mască și ochelari de soare, un hacker cu pseudonimul Smuggler s-a declarat revoltat de faptul că oamenii suferă în sistemul actual dominat de băncile centrale.
 
 
"Trăim într-o lume în care, pentru a spune adevărul, nu avem bani, în sensul că pentru a putea să-i folosim în tranzacții, trebuie întotdeauna să o facem prin intermediul unei autorizații", a explicat el.
 
Bitcoinul a atins cea mai înaltă valoare din istorie pe 1 septembrie, ajungând la 5.000 de dolari, însă a scăzut de atunci la 4.375 de dolari pe 2 octombrie.