.

Un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a declarat recent că Phenianul nu are legătură cu niciun atac cibernetic, acesta fiind primul răspuns al Coreei de Nord după ce Statele Unite au acuzat-o public pentru un atac cibernetic la scară mondială, informează Reuters, citată de Agerpres. "Aşa cum am spus în mod clar în mai multe ocazii, nu avem nimic de-a face cu atacul cibernetic şi nu simţim nevoia de a răspunde (...) la astfel de acuzaţii absurde ale SUA", a afirmat purtătorul de cuvânt, potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene, KCNA. Acuzaţia Statelor Unite este o provocare politică serioasă împotriva Coreii de Nord, pe care Phenianul nu o va tolera niciodată, a mai spus purtătorul de cuvânt.
 
Statele Unite au acuzat oficial luni Coreea de Nord că s-a aflat la originea atacului cibernetic mondial "Wannacry", care a afectat circa 300.000 de calculatoare din 150 de ţări, aminteşte AFP.
 
Atacul cibernetic din mai a afectat spitale, bănci şi alte companii.
 
Coreea de Nord este suspectată că s-a aflat la originea acestui virus informatic şi a solicitărilor de a fi plătite recompense pentru ca utilizatorii să îşi poată recăpăta accesul la calculatoare.
 
"Acest atac amplu a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabilă", a scris consilierul de securitate internă al preşedintelui american Donald Trump, Tom Bossert, în Wall Street Journal. "Luăm în serios aceste acuzaţii. Ele se bazează pe probe", a subliniat Bossert