.

Cuba, una dintre țările cu accesul cel mai restrâns și controlat al internetului, va beneficia de o conexiune foarte rapidă la Google, conform unui acord semnat luni între compania informatică și Etecsa, relatează AFP, citată de Agerpres. Acest acord va permite utilizatorilor din Cuba să aibă timpi mai buni de acces la conținutul online al Google, beneficiind de o viteză mai mare și de o calitate mai bună a serviciului, se arată în comunicatul transmis de compania națională de telecomunicații Etecsa. Cei de la Google au menționat că Etecsa poate folosi tehnologia sa pentru reducerea timpului în ce privește furnizarea pe plan local a celor mai populare conținuturi și a celor care consumă cele mai multe date de internet, precum videoclipurile de pe platforma YouTube.
 
Acordul semnat la Havana între patronul Google Eric Schmidt și omologul său cubanez de la Etecsa Mayra Arevich, include instalarea în Cuba a mai multor servere ale companiei americane, dar al căror număr nu a fost încă precizat. Pentru a avea acces la internet, Cuba este conectată la rețeaua de fibră optică a Venezuelei.
 
Serviciile Google, blocate îndelung în Cuba datorită embargoului impus acestei țări de peste 50 de ani de SUA, sunt parțial accesibile — doar Google Chrome și Google Play — din 2014, însă conexiunea este foarte lentă.
 
Cuba are circa aproximativ 900 de cafenele cu acces la internet și aproape 200 de puncte de acces WiFi, însă tarifele sunt foarte mari, respectiv 2 dolari ora de acces la internet, salariul mediu lunar fiind de 29 de dolari. Conform datelor oficiale, la 1.000 de locuitori doar 348 au avut acces la internet în 2015, scrie AFP.