.

Un elev de clasa a XI-a de la Liceul de Informatică "Grigore Moisil" din Iași a creat o aplicație informatică menită să vină în sprijinul polițiștilor pentru a combate infracționalitatea și care încurajează, totodată, implicarea cetățenilor în viața comunității. Aplicația "Ajută Poliția" a fost lansată pe 17 mai de David Burcovschi, elev de clasa a XI-a de la Liceul de Informatică 'Grigore Moisil' din Iași, precizează Agerpres. Cu ajutorul acesteia, fiecare utilizator ar avea posibilitatea să raporteze direct la Poliției orice incident, furt, accident sau incendiu. "Ideea mi-a venit făcând naveta și observând că mulți, în trafic, încalcă și creează situații de acccident. Este un proiect pe care îmi doresc să îl dezvoltăm în parteneriat cu Poliția și autoritățile care intervin în situații de urgență, prin care oamenii să fie conectați printr-o aplicație ce le va permite să raporteze incidentele, conflictele, accidentele. De exemplu, dacă vezi pe stradă două persoane care se bat vei putea filma și raporta în timp real către Poliție, care va putea interveni în funcție de coordonatele GPS. Aceste sesizări pot fi văzute public și pe https://ajutapolitia.ro/live", precizează David Burcovschi (foto).
 
O parte a aplicației ajutapolitia.ro este destinată persoanelor care fac drumeții sau alpinism și se expun unor riscuri.
 
"Pot să trimită un semnal SOS care să includă locația curentă, astfel încât SMURD și salvamontiștii să poată interveni în baza datelor GPS", a declarat David Burcovschi.
 
Tânărul spune că, deocamdată, nu a reușit să prezinte aplicația autorităților.
 
"Nu reușesc să dau de ei pentru a le prezenta proiectul. Am o idee: vreau să fac aplicația ca la taxi, pentru ca mașinile de poliție să primească sesizările din aria în care se află", a declarat elevul.
 
Alături de câțiva colegi, tânărul a înființat D>Soft, un proiect sub umbrela căruia adolescenții dezvoltă proiecte în domeniul IT, una dintre acestea fiind o aplicație pentru telefonul mobil care vine în ajutorul persoanelor care suferă de diabet.
 
 
"Pasiunea pentru informatică este strâns legată de pasiunea pentru modelism. În clasa a IV-a, făceam mașini teleghidate construite și gândite de mine de la zero. La început, am dobândit cunoștințe minime de aerodinamică, mecanică și după ce am văzut un reportaj despre robotică, mi-a venit ideea să transform toate aceste obiecte în roboți și am început să studiez informatica și să descopăr cum se rezolvă anumite sarcini folosind limbajele de programare", a declarat David Burcovschi.
 
În clasa a VI-a a făcut primul robot și a participat cu el la Concursul de creativitate în fizică și tehnologii "Ștefan Procopiu". Cu acel robot a ajuns la națională, unde a câștigat locul I.
 
"De la roboți mi-am dorit să evoluez. M-am apucat de programare web. Am învățat HTML, PHP și limbajele de programare Backend, JavaScript și CSS. Am fost autodidact. Am învățat din dorința de a îmbunătăți ceea ce făceam, iar când dobândeam informațiile dorite, exact ca la un joc, doream să trec la următorul nivel", a declarat David Burcovschi.
 
Nu doar propria evoluție este importantă pentru David. El spune că este mentorul colegii care împart aceeași pasiune cu el dar și pentru un grup de elevi mai mici din Voinești, localitate în care locuiește alături de familia sa.