.

O delegaţie a Ministerului Mediului din România a participat pe 30 ianuarie la reuniunea de la Bruxelles, convocată de comisarul european Karmenu Vella, ţara noastră prezentând măsurile întreprinse în ceea ce priveşte calitatea aerului. Potrivit Ministerului Mediului, citat de Mediafax, în cadrul acestei întâlniri, România a prezentat măsurile întreprinse de autorităţile administraţiei publice locale şi de cele de mediu cu privire la acţiunile realizate în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.
 
„România a solicitat, sub mecanismul Evaluarea implementării legislaţiei de mediu (EIR), sprijinul Comisiei oferit prin instrumentul TAIEX P2P (n.r. –mecanism menit să asigure transferul de expertiză între autorităţile naţionale, regionale şi locale, însărcinate cu aplicarea reglementarilor şi a politicilor UE în domeniul mediului în statele membre). La finalul discuţiilor, tuturor statelor participante li s-a solicitat să transmită Comisiei, oficial, până luni, 5 februarie a.c., detalii privind aspectele prezentate pe parcursul întâlnirii”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Mediului.
 
Comisia Europeană a somat pe 30 ianuarie România şi alte opt ţări europene să ia măsuri pentru diminuarea poluării aerului până la sfârşitul săptămânii viitoare, în caz contrar urmând să fie lansate procedurile de sancţionare. Marţi a avut loc la Bruxelles o reuniune la nivel ministerial cu reprezentanţii a nouă ţări care nu respectă normele privind calitatea aerului. Cele nouă state membre - Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, România, Slovacia şi Marea Britanie - riscă să fie vizate de proceduri de sancţionare pentru depăşirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului.