.

Turk Telekom și Turkcell din Turcia au depus oferte de preluare neangajante pentru operatorul de comunicații mobile Globul, iar Turk Telekom și pentru magazinele de aparatură electronică Germanos din Bulgaria, scoase la vânzare de grupul elen telecom OTE și anunțate încă din iunie, transmite Novinite. Ambele companii din Turcia au anunțat ofertele pe site-ul bursei din Istanbul. Turkcell are 35 de milioane de abonați în Turcia și alți 30 de milioane prin intermediul subsidiarelor și participațiilor minoritare la companii din alte țări. Turk Telekom este prezent și în România unde controlează furnizorul de comunicații internet Euroweb. În cazul escaladării unor dificultăți economice neprevăzute în 2013, OTE va putea vinde și participațiile sale în România, principalul candidat la acestea fiind Turk Telekom. Conform Fitch, economia turcă a crescut în 2011 cu 8,5%, a doua rată de creștere înregistrată la nivel mondial, după China.

 

În vară, OTE scotea la vânzare divizia mobilă din Bulgaria, pentru a-și plăti datoriile

Pe 24 iunie, presa bulgară informa că grupul elen de telecomunicații OTE a scos la vânzare divizia de telefonie mobilă din Bulgaria, Globul, pentru a finanța plata obligațiunilor care vor ajunge la scadență în următorii doi ani. Informațiile erau publicate de către cotidianul bulgar Capital, care cita Biroul de presă al OTE, și apoi preluate de către Novinite.com. Potrivit unor surse ale industriei, OTE putea avea Citigroup Londra în postura de consultant în procesul de vânzare. Printre potențialii cumpărători se numărau în vară Turkcell, Vodafone și France Telecom - Orange, potrivit presei bulgare. Deutsche Telekom, care deține 40% din acțiunile OTE, ar putea influența vânzarea. Tranzacția va fi de asemenea în atenția noului guvern de la Atena, care deține încă „acțiunea de aur" și poate interveni în toate deciziile cheie ale OTE. OTE deține în Bulgaria, prin Cosmote, firma Cosmo Bulgaria Mobile, care funcționează pe piață sub brandul Globul. Globul a avut anul trecut venituri de 412,5 milioane de euro, în scădere cu 2,6% față de nivelul din 2010.

 

Turcia își întărește prezența regională, pe fondul creșterii economice

Principalele companii concurente ale Turkcell pe piața din Turcia sunt Vodafone și Avea, controlată de Turk Telekom. Globul, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Bulgaria, a raportat la începutul lunii noiembrie o scădere de 20,9% a veniturilor în trimestrul al treilea, la 85,9 milioane de euro. OTE, cel mai mare operator de telecomunicații din sud-estul Europei, a anunțat la jumătatea lunii iunie planurile de vânzare a diviziilor din Bulgaria, pentru a obține fonduri necesare refinanțării unor datorii de 3,4 miliarde de euro care ajung la maturitate în următorii doi ani. Potrivit unor informații neconfirmate, OTE a angajat pentru consultanță divizia din Londra a Citigroup. OTE ar vrea să obțină pentru Globul și Germanos cel puțin 800 de milioane de euro, potrivit surselor. Între posibilii cumpărători ai operațiunilor din Bulgaria se numără Deutsche Telekom, care deține o participație de 40% la OTE, Turkcell, Vodafone și Orange. Globul este marca sub care Cosmo Bulgaria Mobile EAD, deținută în totalitate de Cosmote, divizia de telefonie mobilă a OTE, oferă servicii de telecomunicații în Bulgaria. OTE controlează în România Romtelecom și subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicații mobile Cosmote și retailerului Germanos. Operatorul Turk Telecom este prezent și în România, în domeniul internet controlând acum Euroweb.

 

Afacerile Euroweb în România cresc cu 4% în primele 9 luni

Veniturile Euroweb România s-au majorat cu 4% în primele trei trimestre din 2012, aceasta fiind prima creștere a afacerilor firmei din anul 2008 până în prezent, conform oficialilor companiei de la București. „Deși procentul de creștere este destul de mic, circa 4% (de la 8,1 milioane în 2011 la 8,4 milioane euro în 2012), această realizare este semnificativă în contextul unui nivel foarte înalt al eroziunii prețurilor (de aproximativ 20% în fiecare an pentru veniturile existente) ce marchează piața telecom din România", adaugă Euroweb. „Având în vedere competiția severă din România, dar și continua eroziune a prețurilor, care ne afectează, această creștere a veniturilor reprezintă de fapt aproximativ 24% în realitate. Consider că oricine din industria telecom va fi de acord că o creștere a veniturilor în acest moment, fie ea chiar și modestă, este un obiectiv greu de atins, dacă nu chiar imposibil", pretinde Stuart Evers, CEO Euroweb. Compania atribuie majorarea cu 4% a veniturilor schimbărilor de strategie de la începutul acestui an, când s-a schimbat și echipa de management a companiei.

 

Euroweb, furnizor de internet pentru STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) anunța la 1 martie că va plăti, din fonduri proprii, suma de 44,8 milioane de euro pentru servicii de comunicații destinate conectării sediilor unor instituții publice beneficiare ale serviciilor sale de punctele proprii de prezență, contractul fiind încheiat pe patru ani. „Obiectul contractului îl reprezintă achiziționarea de servicii de comunicații de buclă locală pentru conectarea punctelor terminale ale utilizatorilor la punctele de prezență ale achizitorului", se arăta în caietul de sarcini al licitației, citat de Mediafax. Atribuit la finele anului 2011, contractul era împărțit în patru loturi, ale căror valori erau de 476.160 euro, 238.080 euro, 29,76 milioane de euro și 14,28 milioane de euro. Primul și al doilea lot vor fi deservite de 13 operatori telecom: Euroweb România, Romtelecom, GTS Telecom, Dial Telecom, Orange România, Vodafone România, accessNET International, 2K Telecom, S.N. Radiocomunicații, RCS&RDS, Prime Telecom, iNES Group și UPC România. Ultimele două loturi au fost atribuite acelorași operatori telecom, cu excepția iNES Group. STS organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militară și face parte din sistemul național de apărare.