.

Azi, în a 11-a zi de contestații stradale a actualelor autorități din România, am asistat la o premieră mondială: Teodor Baconschi a fost revocat din funcția de ministru al Afacerilor Externe, pentru declarațiile susținute de acesta la adresa protestatarilor, conform premierului Emil Boc. Baconschi se afla la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe unde susține că a primit un telefon de la premierul Boc despre postarea sa pe blogul personal, prin care aducea prejudicii contestatarilor din Piața Universității. Apoi a urmat SMS-ul prin care i se aducea la cunoștință revocarea din Guvern. Astfel, Ministerul de Externe din România nu mai are conducător. În rest, pe plan intern remarcăm că MCSI se ocupă de banii conectării școlilor din România la Internet, iar pe plan extern asistăm la un război al prețurilor pe piața franceză telecom, acțiune la care operatorul France Telecom nu participă.

Aproape 2.450 de școli vor avea Internet prin fonduri UE de 135,4 milioane lei

Un număr de 2.446 de școli din mediul rural și orașe mici vor fi conectate la Internet prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene în valoare de 135,4 milioane de lei, conform oficialilor MCSI. „Ministrul Valerian Vreme a semnat astăzi, alături de ministrul Educației, Daniel Funeriu, contractul de finanțare din fonduri structurale prin Axa prioritară III «TIC pentru sectoarele privat și public» gestionată de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, pentru proiectul «Internet în școala ta. Conectarea la internet broadband a unităților școlare din zona rurală și mic urban㻄, precizează MCSI, citat de Mediafax. Valoarea totală eligibilă a proiectului este 135,4 milioane de lei, iar acesta va fi implementat în 12 luni de la data semnării contractului de finanțare. Obiectivul general al proiectului constă în facilitarea accesului public a instituțiilor de învățământ „în zonele de eșec ale pieței" (zone rurale și mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicații) prin creșterea utilizării IT&C, susținerea conectării la broadband, precum și prin consolidarea infrastructurii IT&C. Obiectivele proiectului sunt conectarea a 2.446 de școli la Internet prin conexiune broadband și creșterea utilizării IT&C și facilitarea accesului la Internet pentru aproximativ 650.000 de elevi și aproximativ 48.000 de profesori. De asemenea, proiectul urmărește creșterea utilizării IT&C și facilitarea accesului la resursele educaționale în inspectoratele școlare județene, precum și reducerea decalajului educațional dintre mediile urban - rural în domeniul utilizării IT&C și al accesului conexiunilor Internet. „Acest obiectiv va fi atins prin implementarea unui sistem de monitorizare, management al rețelei și suport Call-center și instruirea de persoane pentru asigurarea suportului tehnic ce vor asigura mentenanța, durabilitatea și sustenabilitatea operațională a proiectului și de persoane cu atribuții de administrare regională a rețelei", pretind oficialii MCSI.

Război al prețurilor scăzute pe piața franceză telecom, fără France Telecom

Piața franceză telecom este marcată de un război al prețurilor declanșat în această lună de un operator low-cost nou intrat pe piață, Iliad, dar France Telecom refuză să se implice întrucât ofertele agresive i-ar afecta calitatea rețelei și inovațiilor, pe termen lung. „Riscul real este ca toți operatorii să devină low-cost, ceea ce înseamnă investiții mai mici, mai puține servicii și locuri de muncă oferite", a declarat a declarat directorul general al grupului francez, Stephane Richard, pentru publicația „Journal de Dimanche", citată de Reuters. Comentariile lui Richard au fost făcute într-o perioadă turbulentă pentru piața franceză telecom, a treia ca mărime în Europa, unde operatorii deja existenți, fosta companie de stat France Telecom, SFR, deținut de grupul Vivendi, și Bouygues Telecom, încearcă să își protejeze profiturile de compania Iliad, specializată în servicii broadband. Fondatorul Iliad, Xavier Niel, a fost nevoit să facă cerere de două ori pentru licența de operare și s-a confruntat cu opoziția puternică a operatorilor existenți, care nu au dorit intrarea pe piață a concurentului low-cost. Noul operator, care își comercializează serviciile sub numele Free, a lansat în ianuarie o ofertă de apeluri nelimitate în Franța și majoritatea Europei și Statele Unite, cu mesaje text nelimitate și transfer de date prin telefonia mobilă de 3 gigabiți, pentru 19,99 euro pe lună. Toate acestea în condițiile în care în preț nu este inclus și un telefon iar clienții nu sunt legați prin contracte pe termen lung, ca în cazul celorlalți operatori mobili. France Telecom și Vivendi, primii doi mari jucători din piață, au reacționat prin reducerea unor prețuri pentru serviciile mobile, dar numai pentru ofertele fără telefoane. Compania Bouygues, aflat pe locul al treilea, este singurul operator care a răspuns strategiei Free cu o ofertă similară. „Piața telecomunicațiilor are nevoie de investiții mari și de un nivel ridicat de calificare. Prietenii noștri de la Free își vor da seama în curând de acest lucru", a spus Richard. Unii analiști anticipează că France Telecom, Vivendi și Bouygues vor deveni mai puțin profitabili din punct de vedere structural, în condițiile în care Iliad va câștiga cotă de piață în anii următori. Goldman Sachs anticipează că intrarea pe piața de telefonie mobilă a Iliad va provoca France Telecom pierderea a o treime din profitul operațional pe piața internă, până în 2015. Vivendi și Bouygues sunt la rândul lor expuse la o astfel de scădere. Vivendi obține jumătate din profitul operațional în Franța, iar Bouygues o treime.