.

Necesitatea protejării obiectivelor fixe reprezintă o realitate contemporană, indiferent că vorbim despre locuințe, clădiri de birouri sau chiar spații industriale. Deși toate acestea reprezintă în egală măsură potențiale ținte pentru hoți, un loc aparte îl ocupă magazinele, fiind expuse unor riscuri mai mari din cauza valorilor semnificative ale bunurilor ce pot fi sustrase. Iar dintre magazine, într-o situație mai delicată se găsesc cele care activează în comerțul retail cu echipamente electronice, căci valoarea acestora o poate depăși cu mult pe cea a altor tipuri de bunuri. Este deci logic că managerii unor astfel de locaţii vor acorda o atenție sporită securizării perimetrului. Astfel, sistemele de detecție, alarmă și chiar supraveghere video nu pot lipsi din astfel de spații.
 
Nu toate sistemele de alarmă sunt însă la fel de eficiente și, din păcate, avem mai mult de un singur exemplu recent care ne demonstrează acest lucru. Motivele pentru care un sistem de securitate poate fi păcălit sau ocolit de intruși sunt variate și includ neadaptarea corespunzătoare a acestuia la tipul și structura obiectivului protejat, configurarea inadecvată plecând de la diverse premise de multe ori greșite sau ne-securizarea tuturor căilor de acces potențiale. De aceea, OPTEX - lider mondial în dezvoltarea de soluții de detecție - combate punctual astfel de neajunsuri prin crearea unor detectoare avansate cu eficiență garantată, pe care le recomandă pentru evitarea unor astfel de situații neplăcute.
 
 
Una dintre modalitățile preferate de hoți pentru pătrunderea în spații securizate fără a fi detectați este prin studierea prealabilă a echipamentelor instalate și exploatarea eventualelor slăbiciuni din sistem. Pentru a combate o astfel de abordare, managerii de magazine pot opta pentru utilizarea de soluții care sunt mai greu de observat de potențialii intruși, implementate în sisteme lipsite de slăbiciuni și, eventual, cu mai multe niveluri de protecție. În acest scop, OPTEX a creat VIBRO - cei mai buni senzori de vibrație de pe piață. Aceștia acoperă o rază de la 1.5 la 3.5m, în funcție de materialul suprafeței pe care sunt montați și încorporează un mod de învățare pentru a se acomoda cu nivelul de zgomot prezent în mod normal în locație. Astfel, sensibilitatea este ajustată în mod automat în funcție de mediul de lucru pentru a se evita generarea de alarme false. Pe lângă asta, soluțiile OPTEX VIBRO permit și selectarea manuală a unuia dintre cele 2 niveluri de sensibilitate disponibile - funcție implementată pentru instalările din zone gălăgioase, precum spațiile industriale, unde este necesară o reducere forțată a sensibilității.
 
Eficiența și precizia sistemului de securitate sunt semnificativ îmbunătățite când, pe lângă senzorii VIBRO, acesta integrează și soluții de detecție bazate pe tehnologia PIR (Passive Infrared). Astfel se urmărește apariția unor diferențe de temperatură în zona monitorizată, diferențe care sunt interpretate ca prezență a unor intruși. Din această categorie, modelul CDX-AM, conceput pentru utilizare la interior, se evidențiază prin distanța de detecție de până la 15m, în contextul acoperirii unui unghi larg, de 850. Sunt folosite 82 de zone de detecție, dintre care 4 trebuie să fie activate simultan pentru declanșarea alarmei. Această abordare a fost aleasă ca metodă de diferențiere între oameni și animale de mici dimensiuni. În plus, detectorul încorporează tehnologii anti-mascare și anti-manipulare, ceea ce înseamnă că în cazul în care intrusul încearcă să intervină în buna funcționare a echipamentului, acesta va raporta imediat situația în sistemul de securitate, sub forma unei alarme dedicate problemei cu care se confruntă.
 
Pentru protecție adițională, OPTEX recomandă o securizare suplimentară a căilor de acces prin instalarea de bariere în spectrul infraroșu. Construită în jurul tehnologiei AIR (Active Infrared), soluția AX-70TN este alcătuită dintr-un emițător și un receptor și funcționează la distanțe de până la 20m. Orice intercalare a unui corp între emițător și receptor duce la întreruperea razei IR generate și la declanșarea alarmei. Iar sensibilitatea poate fi ajustată prin reglarea intervalului de timp cât trebuie să dureze o astfel de întrerupere pentru a fi raportată sistemului: 50, 100, 250 sau 500ms. În funcție de configurația spațiului unde urmează a fi instalat, OPTEX AX-70TN poate fi fixat pe perete sau pe un stâlp.
 
Vulnerabilități importante ale spațiilor comerciale sunt reprezentate de suprafețele vitrate și, după cum ni s-a arătat de curând, de pereții comuni și de plafoane. Din dorința de a securiza și aceste potențiale zone de acces, OPTEX a dezvoltat soluții dedicate, extrem de eficiente, sub forma detectoarelor din seria REDSCAN. Acestea încorporează tehnologie LiDar, cu ajutorul căreia proiectează un plan laser, orizontal sau vertical, a cărui străpungere poate fi detectată rapid, alertând personalul responsabil de securitate. Practic, este generat un scurt virtual invizibil, ce poate fi personalizat în funcție de dimensiunile și forma spațiului ce urmează a fi protejat, iar penetrarea lui duce la declanșarea imediată a alarmei în sistemul de securitate. Un bun exemplu de detector REDSCAN este RLS-2020I, proiectat pentru utilizare la interior și capabil să acopere suprafețe de până la 20x20m. Ușor de instalat și configurat, acesta poate fi instalat în sisteme integrate de securitate prin intermediul conexiunii Ethernet, folosită de altfel și pentru alimentarea cu energie electrică, grație tehnologiei PoE (Power over Ethernet). În cazul în care se dorește securizarea unei suprafețe mai mari, se poate opta pentru modelul RLS-3060L, capabil să proiecteze un arc de cerc la 1900 cu raza de 30m. La fel ca RLS-2020I, acesta se conectează via Ethernet și dispune de suport PoE.
 
Cu toate că un mix de senzori și detectoare precum cele enumerate poate garanta detecția oricărui intrus, un manager de magazin poate lua măsuri suplimentare pentru descurajarea și identificarea acestora, protejând totodată integritatea bunurilor de valoare. Prin folosirea soluțiilor OPTEX ca părți componente ale unui sistem integrat de securitate, riscurile sunt practic eliminate complet. Implementarea unui sistem de management video (VMS) permite de exemplu identificarea rapidă a hoților. Iar detectoarele REDSCAN pot fi conectate direct la un astfel de sistem, prin conectivitatea lor Ethernet și abilitatea de a transmite coduri Redwall. Acestea sunt folosite de soluția VMS pentru declanșarea înregistrărilor video la nivelul camerelor CCTV disponibile în zona unde a fost realizată detecția. Modelul OPTEX AX-70TN poate fi, la rândul lui, încorporat într-o soluție VMS, cu ajutorul modulului PIE-1.
 
Deocamdată sistemele CCTV, deși sunt extrem de utile pentru a obține probe video care ajută la identificarea și găsirea ulterioară a hoților, nu împiedică neapărat și furtul în sine. De aceea, OPTEX recomandă ca, pe lângă soluțiile sale de detecție și pe lângă camerele de supraveghere, sistemul de securitate să includă și o soluție de iluminat automatizată. Astfel, alertele emise de detectoarele OPTEX sunt folosite de sistem atât pentru declanșarea înregistrărilor video, cât și prin activarea luminilor de avertizare. Acestea informează practic intrușii că au fost detectați și că sunt înregistrați. În consecință, ei pot fi descurajați rapid și pot fi determinați să părăsească obiectivul protejat fără a sustrage bunurile de valoare urmărite.
 
În concluzie, prin prezentarea acestor recomandări OPTEX subliniază importanța securizării adecvate a unor obiective ce conțin multe bunuri de valoare și atrage totodată atenția că, folosind elementele și soluțiile potrivite, pot fi create sisteme de securitate extrem de eficiente. De asemenea, este important de reținut că toate costurile implicate de proiectarea, implementarea și operarea unui astfel de sistem pot fi acoperite simplu, prin prevenirea chiar și a unei singure intruziuni.