.

Potrivit unui studiu Oracle lansat recent cu privire la importanța tendințelor tehnologice, siguranța datelor depășește în mod clar alte dezvoltări informatice de prim rang și devine cea mai mare problemă tehnologică cu care se confruntă liderii de afaceri în viitorul apropiat. "Companiile știu că securitatea este o amenințare de maximă prioritate. Orice altceva este construit pe acea fundație", precizează Liviu Gherman, Oracle CEE Innovation Leader. "A existat un mare interes din partea mass media pentru unele dintre tehnologiile care promiteau să revoluționeze mediul de afaceri, dar ceea ce am descoperit este că problema fundamentală este cea  a securității datelor, pe care liderii din industrie o au ca maximă prioritate de a o rezolva".
 
Într-un sondaj de opinie care a totalizat răspunsurile a 4000 de manageri internaționali de top, tehnologia de securitate este citată drept cea mai importantă problemă tehnologică pentru companii, înainte de multe alte tehnologii de transformare. Un procent de 86% dintre directori au evaluat securitatea cloud ca fiind cea mai importantă problemă tehnologică actuală care va afecta viabilitatea companiilor, urmată de baze de date autonome (78%) și AI (75%).
 
 
În ciuda eforturilor susținute ale industriei și ale mass-mediei de promova IoT, tehnologia blockchain și chatbot-urile, managerii care au răspuns la chestionar le-au considerat pe acestea a fi mai puțin importante din punct de vedere al impactului tehnologic. Respondenții din industrie au apreciat ca important IoT la 70%, blockchain la 66% și chatbot-urile la 57%.
 
 
Când vine vorba despre tehnologia cea mai susceptibilă de a revoluționa afacerile în viitorul imediat, securitatea cloud este din nou în topul listei, urmată îndeaproape de bazele de date autonome. Un procent de 59% dintre oamenii de afaceri cred că se vor baza pe securitatea cloud-ului în trei ani; 42% cred că se vor baza pe baze de date autonome până în 2021 și caută această tehnologie pentru a îmbunătăți eficiența și a diminua erorile umane.
 
 
„Din experiențele cu clienții noștri români putem vedea că oamenii de afaceri sunt mai degrabă interesați de tehnologia care îmbunătățește eficiența și oferă soluții, decât de a fi interesați de cele mai noi buzzword-uri. Deși în viitor, potențialul noilor tehnologii este recunoscut, factorii de decizie doresc să aibă acces imediat la tehnologia care rezolvă problemele de securitate cibernetică dar și de date”, precizează Liviu Gherman.
 
 
Despre cercetare
 
În august 2018, Oracle a aplicat un chestionar cu o serie de întrebări despre tehnologiile de transformare, unui număr de 4.000 de respondenți din 21 de piețe. Respondenții au fost manageri de top din următoarele piețe: Arabia Saudită, Thailanda, Africa de Sud, India, Coreea de Sud, Singapore, Turcia, Noua Zeelandă, Germania, Marea Britanie, Spania, Australia, EAU, Polonia, China, Italia, Malaezia. Au fost sumarizate ideile principale ale interpretării datelor și avem un raport complet disponibil, dacă doriți să vedeți date suplimentare.
 
Despre Oracle
 
Platforma cloud de la Oracle oferă suite de aplicații complete SaaS pentru ERP, HCM și CX, plus cea mai bună platformă din clasa sa de baze de date sub formă de serviciu (PaaS), precum și infrastructură sub formă de serviciu (IaaS) din centre de date aflate în cele două continente americane, Europa și Asia.