.

Evenimentul zilei de azi trebuia să fie prezența în premieră la București a d-nei Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene dar și comisarul european pentru Agenda Digitală, la conferința „Agenda digitală pentru România" organizată de MCSI, ministerul de resort. Dar cum marile promisiuni sunt în viață mai întotdeauna infirmate, ne-am pomenit că de la simpla invitație ministerială primită vineri și până la conferința de azi s-a petrecut o mare transformare. Astfel dintr-o conferință a MCSI (cu ministru, doi secretari de stat, plus un comisar CE) s-a ajuns la o agendă de peste 20 de vorbitori, majoritatea plătitori. Adică s-a transformat un eveniment de informare publică, girat de un minister al statului, cu cap de afiș un comisar european, într-o amplă gală comercială, cu prezentări ale serviciilor și avantajelor fiecărei companii. Rolul de gazdă (surpriză) revendicat de o asociație ce proclamă societatea informațională, de al cărei nume nu a auzit multă lume, ne încredințează că azi în România oricine poate face și desface conferințe pe tematici IT&C. Practic, orice vis devine posibil într-un București al inteligenței eșuate, atunci când nu reușim să ne adaptăm realității!

MCSI ne trece prin fața ochilor viziunile UE

La conferința surpriză, ministrul Valerian Vreme a trecut în revistă unele măsuri pentru racordarea României la Agenda Digitală, parte a Strategiei Europa 2020, document fundamental al UE. Astfel în fața elitei companiilor IT din țară, începând cu Siveco, HP, Microsoft, Intel sau IBM și până la Novensys sau UTI, românii și-au manifestat atașamentul și devoțiunea pentru obiectivele UE. În ultimul panel, după 5 ore de prezentări deloc succinte, au putut să vorbească și reprezentanții operatorilor telecom, care – am înțeles de la președintele Consiliului Concurenței - sunt investigați într-un nou dosar ce vizează un posibil abuz de poziție dominantă în telefonia mobilă. Încercăm, din respect pentru cititorii noștri, să facem un rezumat coerent și util al acestui eveniment intempestiv, care va putea fi citit în ediția următoare a revistei noastre și pe TelecomTV, canalul nostru de video-on-demand.

Revenind la comisarul UE, ponderea ridicată a cetățenilor români fără acces la Internet, de 54% din totalul populației, mult peste media UE, este inacceptabilă, a început în forță vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul responsabil pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes. „Faptul că 54% din populația României nu are acces la internet este inacceptabil. În Europa, doar 26% din populație nu folosește internetul. (...) Internetul este important, nu doar din punct de vedere economic, ci și social. Salut strategia României de extinderea accesului populației la internet", a mai dres tonul Kroes la București. Cu toate acestea, se pare că rata de furnizare a accesului la internet va depăși 90% până în 2015, conform promisiunilor ministrului MCSI, Valerian Vreme.

„Avem prevăzută creșterea ratei de acces la internet la peste 90% până în 2005 și vom acoperi cel puțin 90% din cele 3.648 de «zone albe» (zone în care populația nu are acces la internet - n.r.). Agenda Digitală a început să prindă contur. Pot spune că nu suntem singuri, dar depinde de noi cum facem domeniul cunoscut și cum îi implicăm pe ceilalți. România se află pe locul 7 în topul mondial al țărilor ce adoptă tehnologiile avansate. De asemenea, ocupăm locul 16 la conexiunile la internet broadband, iar în ultimul an conexiunile în bandă largă au crescut cu 6%, dar nu este de ajuns", a recunoscut autocritic Vreme, citat de Mediafax. Rata de penetrare a conexiunilor de acces dedicat la internet în bandă largă pentru gospodării era, la sfârșitul anului 2010, de 37%, conform unui raport al ANCOM. Numărul conexiunilor de acces la internet, în puncte fixe și mobile, era la 31 decembrie 2010 de peste 9 milioane.

Ministrul Vreme promite

„Agenda Digitală definește rolul esențial pe care domeniul IT&C îl joacă în realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Pilonii cheie sunt piața digitală unică, încrederea și securitatea, cercetarea-inovarea, precum și provocările impuse de societatea informațională. În România au fost stabilite pentru prima dată atribuțiiile fiecărei instituții în parte pe acest segment iar pentru îndeplinirea acestor atribuții a fost creat inclusiv un Consiliu de monitorizare. În această strategie avem termene foarte clare care trebuie respectate, pas cu pas vom realiza informatizarea României. Sectorul IT&C reprezintă motorul de dezvoltare al economiei europene", susține Valerian Vreme. Una dintre prevederile Agendei Digitale este furnizarea de internet rapid și ultrarapid cetățenilor Uniunii Europene, precum și acoperirea zonelor defavorizate din punctul de vedere al comunicațiilor electronice. În acest sens, ministrul Vreme pretinde că pe plan național s-a îmbunătățit calitatea comunicațiilor electronice, numărul de conexiuni la internet crescând cu 6%.

„Internetul a schimbat regulile, iar scopul nostru este de a ne conecta la această forță a schimbării. Creșterea ratei de penetrare a internetului este necesară nu numai în România, ci și la nivel european fiindcă în prezent 26% din cetățenii europeni nu folosesc internetul. Totodată trebuie să ne concentrăm pe cei care riscă să rămână în urmă în ceea ce privește accesul la internet, respectiv cei cu venituri mici și educație redusă din zonele defavorizate. Evoluția digitală este șansa noastră de a asigura creșterea economică.", subliniază Neelie Kroes. Vicepreședintele CE a revenit asupra propunerii de regulament privind roaming-ul în rețelele internaționale, precizând că regulamentul propus va introduce pentru prima dată măsuri structurale de stimulare a concurenței, permițând cetățenilor europeni să încheie, de la 1 iulie 2014, un contract mai ieftin de servicii mobile în roaming, separat de contractul de servicii de comunicații mobile naționale, utilizând același număr de telefon.

CC amenință din nou operatorii telecom

Nu mai e nici o surpriză că operatorii Orange, Vodafone, Cosmote și RCS&RDS, patru dintre cei mai mari operatori telecom de pe piață, care au avut anul trecut afaceri cumulate de aproximativ 2,7 mld. euro, sunt investigați din nou de Consiliul Concurenței într-un dosar care vizează un posibil abuz de poziție dominantă în telefonia mobilă. „Autoritatea română de concurență are în derulare o investigație care are ca obiect un posibil abuz de poziție dominantă a operatorilor de telefonie mobilă din România pe piața serviciului de terminare a apelurilor la puncte mobile în rețelele individuale ale fiecăruia dintre aceștia", conform Simonei Barbu, purtătorul de cuvânt al CC, citată de Mediafax. Operatorii respectivi riscă amenzi cuprinse între 0,5% și 10% din cifra de afaceri, respectiv între 13 și 268 mil. euro, după afacerile raportate de cei patru operatori în 2010.

Premierul Boc: România susține propunerile CE privind roaming-ul

România susține ultima propunere de regulament CE privind roaming-ul în rețele internaționale, considerând că aceasta este în avantajul cetățenilor români, a afirmat, azi, premierul Emil Boc, în discuția cu Neelie Kroes. Comisarul european a precizat că decizia finală în privința acestei propuneri de regulament va fi luată, cel mai probabil, în mandatul președinției daneze a UE, începând cu 1 ianuarie 2012, și a arătat că fiecare stat membru al UE va decide mecanismul de implementare al noilor reglementări, conform unui comunicat al Guvernului român. Prezent la întâlnire, ministrul Vreme susține că, în cursul acestui an, MCSI va propune o Strategie națională de informatizare pentru anii 2012-2020, având ca model obiectivele propuse de Agenda Digitală.

O propunere a Comisiei Europene (CE) prevede ca operatori virtuali de rețele de telefonie mobilă, care nu dispun de infrastructură proprie, să folosească rețelele altor companii, ca urmare a reducerii plafoanelor prețurilor en-gros pentru serviciile de roaming, în următorii trei ani. Comisia mai dorește ca utilizatorii de telefoane mobile care călătoresc în străinătate să aleagă un serviciu de roaming mai ieftin de la un furnizor concurent, dar să păstreze numărul de telefon de la operatorul din țară. Comisia a mai propus și reducerea progresivă a plafoanelor pentru prețurile de retail destinate serviciilor voce în roaming, cu scopul de a ajunge până în iulie 2014 la 24 de eurocenți pe minut, comparativ cu 35 de cenți în prezent. Tarifele pentru mesajele text vor fi plafonate la 10 cenți fiecare, comparativ cu 11 cenți în prezent. Este pentru a treia oară când Comisia reduce tarifele operatorilor de telefonie pentru serviciile de roaming. Prima măsură de acest fel a avut loc în 2007, iar a doua în 2009. Propunerile trebuie să fie aprobate de Parlamentul European și cele 27 de state membre. Comisia a stabilit ca termen 1 iulie 2012 pentru intrarea în vigoare a măsurii referitoare la tarifele pentru folosirea rețelelor și 2014 pentru reducerea tarifelor de roaming.