.

 

 
În cadrul BETT Show 2017, cel mai mare Târg global de tehnologie educaţională din Centrul de Expoziții ExCel - Londra,) s-a desfăşurat, pe 25 ianuarie, cea de a doua ediţie a conferinţei internaţionale EduVision 2020 (http://eduvision.today). Ambasada României la Londra şi Ministerul Educaţiei Naţionale au reuşit să colaboreze profesional promovând Wand.education - prima platformă software românească destinată pieţei educaţionale britanice. Ambasadorii platformei sunt deja 6 elevi şi profesori britanici de la Saltash Community School, premiaţi cu diplome de către ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. Compania SIVECO Belgia este producătorul Wand.education - platforma ce îi ajută pe profesori să creeze uşor lecţii interactive. 
 

 

 
Diplomaţie economică pentru România
Cei mai buni promotori sunt chiar tinerii englezi “diplomaţi” Wand.education care au demonstrat la Londra dublele beneficii ale lecţiilor interactive propuse de platformă, atât pentru formarea elevilor, cât şi pentru specializarea profesorilor. Wand.education este un software de ultimă generaţie ce oferă educatorilor o platformă intuitivă, pentru crearea de conținut educațional interactiv, într-un mod simplu și rapid (https://wand.education). Lansarea londoneză a fost deschisă chiar de către ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, care a subliniat rolul critic al educaţiei în dinamica evoluţiilor şi tehnologiilor globale. Ambasadorul României a apreciat colaborarea deosebită dintre România şi Marea Britanie în direcţia dezvoltării unor produse educaţionale fanion pentru piaţa globală şi care şi-a exprimat susţinerea pentru acest gen de proiecte de mare anvergură societală şi de încredere în viitor. 
 
 
 
Care sunt beneficiile Wand.education
La rândul său, Pavel Năstase, ministrul Educaţiei Naţionale, a reiterat sprijinul pentru digitalizarea şi modernizarea învăţământului românesc şi global, printr-un mesaj video. Daniel Bojte, consilier IT al ministrului Educaţiei, a punctat atuurile celor mai noi tehnologii creative în actul educaţional, rolul şcolii româneşti în evoluţia fenomenului de învăţare postmodern şi buna colaborare dintre ministerul de profil şi sfera formativă a noii generaţii, în pofida dificultăţilor de finanţare la nivelul ţărilor occidentale. A urmat profesorul Dan Buckley, CEO - South East Cornwall Multi Academy Regional Trust. Acesta a descris cu amănunte beneficiile Wand.education în şcolile pilot şi rolul eLearning-ului în transformarea vechii educaţii de tip victorian la noua lume a conexiunilor digitale. Profesorul britanic a remarcat noua abordare educațională holistică din şcolile britanice cu dotări eLearning, prin implicarea celor patru actanţi principali: profesori, elevi, părinți și factorii de decizie (autorităţile). Această implicare se face zilnic, cu devoţiune şi mare interes, într-un proces continuu, atât prin contact faţă în faţă, dar şi digital, prin internet. La rândul său, profesorul Radu Jugureanu a făcut o interesantă prezentare vizuală şi multimedia a efortului continuu de educație digitală dublat de şansa creativă a noii legături dintre educator şi elev care a evoluat pozitiv, peste orele de şcoală, prin intermediul platformelor educaţionale şi a noii lumi digitale. În finalul conferinţei, ambasadorul României, Dan Mihalache, a acordat diplomele de excelență - ambasador Wand.education - celor mai dedicaţi elevi britanici care ne-au prezentat interactiv şi avantajele Wand.education. 
 

 
Ce conţine platforma 
Provocarea educaţională Wand.education este destinată atât profesorilor, elevilor dar şi părinţilor care, printr-o platformă intuitivă şi accesibilă, pot crea şi accesa conţinut educaţional interactiv. Înscrierea în platformă este gratuită, plus accesul la o mare parte din lecţiile disponibile. Producătorul furnizează, de asemenea, şi abonamente speciale create pentru şcoli, prin care instituţiile educaţionale beneficiază de discounturi de volum. În România, începând cu 5 decembrie 2016, profesorii îşi pot crea singuri contul Wand Create care este şi va rămâne întotdeauna gratuit. Astfel, aceştia vor avea acces imediat la: - 512 Mb spaţiu de stocare, - peste 15 activităţi de învăţare, - grupuri de elevi, - Biblioteca de Resurse Multimedia şi - Biblioteca de Lecţii create de alţi profesori, precum şi la Rapoartele de Învăţare. Editorul de lecţii Wand.education mai include şi o librărie extinsă de ilustraţii, animaţii, fişiere audio şi video, precum şi obiecte 3D. Dacă se vor înscrie şi în contul Wand Inspire, utilizatorii vor putea să dezvolte, să distribuie şi să utilizeze şi mai multe lecţii interactive, să-şi gestioneze spaţiul de lucru personal, să acceseze rapoarte de învăţare avansate, beneficiind concomitent şi de un suport tehnic. Platforma le permite profesorilor să monitorizeze întregul proces înregistrat de elevi prin rapoarte inteligente, detaliate. Mai mult, pentru fiecare lecţie livrată elevilor profesorii primesc informaţii agregate sau individuale care îi ajută să înţeleagă mai clar progresul elevilor. În plus, platforma îi sprijină pe profesori în dezvoltarea activităţilor de evaluare formativă, în corectarea concepţiilor greşite, precum şi în consolidarea cunoştinţelor de bază multidisciplinare. Wand.education este o aplicaţie bazată pe web, care funcţionează pe orice sistem de operare sau platformă. Toate lecţiile se află într-un singur loc, în cloud, şi sunt oricând accesibile.
 
 
Filosofia Wand.education
Cu Wand.education profesorii pot crea cu uşurinţă prezentări dinamice folosind activităţile de învăţare predefinite disponibile în platformă, cum sunt: galeriile de imagini, hot-spot-uri, cuvintele încrucişate, diagramele, tabelele şi multe altele. De asemenea, pot să livreze conţinutul creativ pe orice echipament, fie acesta PC, tabletă, laptop sau smartphone şi, apoi, să evalueze performanţele elevilor. O caracteristică esenţială a Wand.education este posibilitatea de a importa, extrem de uşor, în editorul aplicaţiei, lecţiile deja create în alte formate: prezentări de tip slide-uri realizate în PowerPoint sau Adobe, spre exemplu. De acum, profesorii nu mai sunt simpli consumatori ai resurselor digitale, ei sunt, de fapt, co-autori şi vor să-şi creeze propriul conţinut adaptat nevoilor propriilor elevi, personalizând foarte creativ relaţia profesor-elev. Autorii platformei cred că au reuşit să dezvolte o platformă originală care permite profesorilor să dezvolte experienţe relevante şi autentice de învăţare în numai câteva minute. La nivel global, tot mai mulţi profesori îsi creează propriile lecţii digitale, iar în Marea Britanie, spre exemplu, procentul acestora depăşeşte deja 95%. Noul tip de profesor îşi doreşte o nouă relaţie personalizată, flexibilitate în privinţa creării de conţinut personalizat, adaptat nevoilor propriilor elevi. Acesta este şi motivul pentru care Wand.education a fost dezvoltat, exact pentru simplificarea livrării de conţinut educaţional, în urma consultării a numeroşi profesori, administratori de şcoală şi traineri educaţionali din Marea Britanie. Wand.education este disponibil în limbile română şi engleză, iar alte adaptări lingvistice vor fi realizate de-a lungul anului 2017. 
Sursa: Ion VACIU