Conferința MOBILE INNOVATION 2018

Diagrama globală 5G în premieră în România: când va pătrunde noua tehnologie şi la noi?

Cei trei I esențiali:
Investiții, Inovație și Inteligență sunt relevați prin următoarele teme majore:

5G: operatorii telecom vor cât mai puțină reglementare pentru a-și încuraja investițiile

Smartphone-urile se întorc în viitor

Vehiculele conectate și autonome: progrese de anvergură

Plățile digitale se extind rapid prin inovație

Inteligența Artificială, noul stil de viaţă

Spectrul: între creșterea 4G și pregătirea pentru 5G

IoT: accentul cade pe industrie, dar provocările pieței B2C rămân

Datele personale: sunt pregătiți utilizatorii să valorizeze o felie din datele lor?

Realitatea virtuală: Conținutul este secretul adoptării de masă

Congresul Mondial al Mobilităţii, care se desfăşoară anual în Barcelona - Spania, dă startul direcţiilor strategice din telecom, la fiecare început de an, oferind o platformă unică pentru oportunități de afaceri și networking la cel mai înalt nivel. La Congres sunt prezenţi peste 2.300 de expozanți, cu cele mai recente inovații, la ediţia din 2017 fiind prezenţi peste 108.000 de profesioniști din 208 de țări.

Industria mobilă înregistrează peste 5 miliarde de abonați, reuşind să conecteze mai mult de două treimi din populația lumii. Aceasta stimulează inovarea, revoluționează industriile și generează noi oportunități interesante pe piețele dezvoltate și în curs de dezvoltare. Astfel, industria telecom îşi subliniază angajamentul pentru sprijinirea Organizației Națiunilor Unite şi a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

CONEXIUNI MOBILE,
INCLUSIV M2M

Creştere de la an la an +4,70%

STATISTICI GLOBALE

Octombrie 2017

ABONAŢI MOBILI
Creştere de la an la an +4,76%

Testimoniale

Cătălin MARINESCU

Şef al Diviziei de Strategie a ITU - Geneva

"Mi se pare foarte important că GSMA a adoptat obiectivele de dezvoltare globală ale Naţiunilor Unite şi practic una dintre umbrelele sub care s-a desfăşurat congresul, cel puţin la conferinţa ministerială, a fost legată de modalităţile prin care putem ajuta cu toţii la atingerea celor 17 obiective ale Naţiunilor Unite, care sunt, de fapt, obiectivele noastre ale tuturor. GSMA le-a adoptat şi a arătat cum schimbul de date mobile poate ajuta la îndeplinirea acestor obiective. Un exemplu este cel al transferului de bani prin mobil care ajută combaterea sărăciei, un altul fiind creşterea accesului femeilor la Internet care ajută la egalitatea de oportunităţi între sexe, iar altul este cel al proiectelor smart city care ajută diverse comunităţi. Aşadar, cred că industria de comunicaţii electronice ajută la îndeplinirea unor obiective sociale.

O a două tendinţă se leagă de ceea ce se discuta acum doi ani, despre idei de smart city şi de lucru colaborativ, iar la această ediţie de târg am văzut soluţii deja implementate. Ciclul tehnologic, care include lansarea ideii, promovarea acesteia şi apoi implementarea, s-a micşorat foarte mult. Am văzut astfel de implementări, care mă fac optimist pentru următorii ani."

Victor VOICU

Manager Managementul Produsului Core Segment Business - Telekom Romania

"La Mobile World Congress, Deutsche Telekom a fost primul operator care a demonstrat live că întârzierea în transmiterea de date a coborât sub nivelul de 1 milisecundă. În standul DT a fost expus un robot care muta un obiect dintr-o mână în alta, cu o viteză foarte mare, în mod constant. Deutsche Telekom a demonstrat că poate păstra întârzierea într-o rețea la un nivel extrem de redus, de 3-5 maxim 8 milisecunde, pe o perioadă lungă de timp. Robotul respectiv poate fi utilizat în variate procese industriale automatizate, în telemedicină sau în intervenții în anumite cazuri de cataclisme naturale, accidente nucleare, unde nu pot interveni oameni. Deutsche Telekom continuă dezvoltările în această direcție, sub umbrela 5G, sloganul prezentat fiind „5G for Good”, întrucât utilizând această tehnologie putem îmbunătăți condițiile de viață. Grupul Deutsche Telekom vine și cu aplicații specifice, inclusiv în zona IoT, Smart City, cu soluţii de iluminat public inteligent, managementul inteligent al apei etc. Deutsche Telekom a decis să colaboreze şi cu diverse start-up-uri pentru astfel de soluţii eficiente, alte tendinţe pe care Grupul DT le urmăreşte fiind colaborările pentru segmentul de ochelari inteligenți și realitate virtuală, dar şi posibilitatea de a oferi internet în interiorul curselor aeriene."

Zsolt PANTLIK

Business Development Manager, Romkatel

"În ultima perioadă, operatorii mobili - cel puțin cei care au ajuns la o maturitate a rețelelor - au început să dezvolte mai mult şi componenta software, dar antenele sunt în continuare la mare căutare. Pe partea de 5G, în general, nevoia de bandă vine prin adăugarea benzilor de frecvențe noi care se duc către GHz în sus unde se pot transmite mai multe date. De aceea, Kathrein încearcă să insereze în antene tot mai multe benzi de frecvență."

Dragoş BALCU

Business Development Manager Telco Software - Intrarom

"Intrarom propune o abordare holistică în zona de Smart City în sensul în care nu se axează pe un anumit tip de tehnologie sau serviciu care se încadrează în arealul de smart city, ci propune o soluţie end-to-end care să înglobeze toate tipurile de servicii şi tehnologii. Valoarea adăugată a Intrarom este de a crea o platformă sau o soluţie care să facă toate serviciile implementate pe acest tip de tehnologii (de la clasicele Wifi şi Bluetooth la mai noile modele de transmisiuni de putere redusă tip LoRa Wan sau Zigbee, culminând cu viitoarele standarde precum NB-IoT) să discute între ele şi să favorizeze crearea de noi servicii prin expunerea lor prin API-uri către dezvoltatori de soft şi să asigure o mai bună monetizare."

Până la CONFERINŢA MOBILE INNOVATION 2018 mai sunt:

Inregistrare